Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit:
Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Met de nieuwe rapportageverplichting van de rijksoverheid die op 1 juni 2024 ingaat, staan bedrijven voor de uitdaging om de CO2-uitstoot van hun zakelijke mobiliteit in kaart te brengen. In dit artikel leggen we uit hoe Rietveld's EasyTrack Portal 2.0 jouw organisatie kan ondersteunen bij het voldoen aan deze verplichting en hoe we zelfs nog een stap verder gaan.

Aanleiding: Waarom deze rapportageverplichting?

De strijd tegen CO2-uitstoot vereist inzicht in de bronnen van deze uitstoot. De rijksoverheid introduceert daarom een rapportageplicht voor bedrijven met meer dan 100 werknemers om de CO2-uitstoot door zakelijke mobiliteit te monitoren. Deze verplichting helpt niet alleen bij het verminderen van de CO2-uitstoot maar stimuleert ook de transitie naar duurzamere vormen van vervoer.

Wat houdt de rapportageverplichting precies in?

Vanaf 1 juni 2024 moeten bedrijven inzichtelijk hebben hoeveel CO2 hun zakelijke mobiliteit uitstoot. Dit omvat alle vormen van vervoer, zoals auto's, treinen, fietsen en scooters. Het eerste rapport moet uiterlijk 30 juni 2025 worden ingediend bij de rijksoverheid.

Meer info op: Uitleg Rapportageverplichting personenmobiliteit


Onderstaande overzicht toont welke gegevens aangeleverd dienen te worden.

 

De rol van Rietveld in het voldoen aan de rapportageverpliching

Rietveld begrijpt dat de rapportageverplichting een extra administratieve last kan vormen. Daarom bieden wij met EasyTrack Portal 2.0 een oplossing die niet alleen de benodigde gegevens automatisch verzamelt, maar ook helpt bij het scheiden van privé en zakelijke kilometers, en het type vervoer en brandstof registreert. 

Wat biedt EasyTrack Portal 2.0?
  • Registratie van afgelegde kilometers
  • Automatisch onderscheid maken tussen privé, zakelijk en woon-werkverkeer. (indien ingeschakeld)
  • Identificatie van het type vervoermiddel en brandstof
  • Berekening en rapportage van CO2-uitstoot
Meer dan Rapportage: CO2 Uitstoot Reduceren

Rietveld gaat een stap verder door niet alleen aan de rapportageverplichting te voldoen maar ook door inzicht te bieden in de CO2-uitstoot. Met een koppeling met het RDW kan EasyTrack Portal 2.0 specifieke CO2-uitstootwaarden per voertuig ophalen, wat zorgt voor meer nauwkeurige data.

Voor bestaande klanten hebben we de basis inrichting gedaan. Het rapport is heel Easy te downloaden via de rapportage module onder het kopje "Rapporten - CO2 Uitstoot".

Overzicht uit EasyTrack 2.0

 

Extra Module: EasyDrive voor nog minder CO2-Uitstoot

Naast de standaardrapportage uit EasyTrack biedt Rietveld met de module EasyDrive de mogelijkheid om door middel van canbus data de werkelijke CO2-uitstoot te verminderen. Dit is gebaseerd op het daadwerkelijk brandstofverbruik en rijstijldata. Met deze data ontvang kan je rijstijlanalyses. Hiermee kun je nog een stap verder gaan in de reductie van CO2-uitstoot en brandstofverbruik.
 

Conclusie: Samenwerken aan een duurzame toekomst

Met de oplossingen van Rietveld voldoen je aan de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit. Het maakt het niet alleen eenvoudiger maar het biedt ook kansen om actief bij te dragen aan het verminderen van CO2-uitstoot. Wij nodigen je uit om samen met ons deze uitdaging aan te gaan en te werken aan een duurzame toekomst.

Meer informatie en persoonlijk advies

Heb je vragen over de werking van EasyTrack en/of EasyDrive? Ons team staat klaar om je te voorzien van advies op maat. Neem contact op voor meer informatie over onze fleetmanagement oplossingen en hoe wij jou kunnen helpen met het voldoen aan de nieuwe rapportageverplichting.

Contact EasyTrack productspecialist