Verbeter veiligheid en efficiëntie op de weg

Als eigenaar of verantwoordelijke van een bedrijf met zakelijke voertuigen begrijp je het belang van veiligheid en efficiëntie op de weg. Door het inbouwen van een achteruitrijcamera kan je jouw chauffeurs helpen om veiliger te manoeuvreren, ongevallen te voorkomen en de productiviteit te verhogen.

 

 

Verbeter de veiligheid van jouw chauffeurs en andere weggebruikers.

Het rijden in grote voertuigen kan lastig zijn, vooral als het gaat om achteruit rijden. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor zowel jouw chauffeurs als andere weggebruikers, vooral als er dode hoeken zijn die niet zichtbaar zijn via de achteruitkijkspiegels. Een achteruitrijcamera kan jouw chauffeurs helpen deze dode hoeken te verminderen, waardoor ongelukken worden voorkomen en schade aan eigendommen of letsel aan personen wordt verminderd.

 

Professionele installatie op maat voor jouw bedrijf.

Onze achteruitrijcamera’s zijn ontworpen om aan de unieke behoeften van jouw bedrijf te voldoen. Onze professionele installateurs zijn ervaren in het werken met verschillende soorten voertuigen en kunnen de perfecte oplossing bieden om jouw voertuigen veiliger te maken. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf de apparatuur eenvoudig te installeren. We bieden een breed scala aan camera-opties en montagemogelijkheden om ervoor te zorgen dat de camera perfect is gepositioneerd voor maximale zichtbaarheid. We gebruiken alleen hoogwaardige camera’s en apparatuur die duurzaam en betrouwbaar zijn, zodat jij verzekerd bent van een veilige en probleemloze werking.
 

Verlaag kosten en verhoog productiviteit.

Het inbouwen van een achteruitrijcamera biedt verschillende voordelen voor jouw zakelijke voertuigen en jouw bedrijf als geheel. Het vermindert het risico op ongevallen en schade, wat leidt tot lagere kosten voor reparaties, verzekeringen en aansprakelijkheid. Het verhoogt de efficiëntie en productiviteit van jouw chauffeurs, omdat ze sneller en nauwkeuriger kunnen manoeuvreren, vooral op drukke plaatsen. Het verbetert ook jouw reputatie als een verantwoordelijk en veilig bedrijf, wat kan bijdragen aan het verhogen van jouw klantenbestand.

 

 

Achteruitrijcamera inbouwen? Let op deze punten.

Camera’s in het verkeer duiken overal om en dat is met een reden. Het gemak van een achteruitrijcamera is groot. Wil je een achteruitrijcamera inbouwen? We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet om dit correct te doen. Wellicht overbodig om te benoemen maar een achteruitrijcamera op juiste wijze inbouwen begint bij de camera.

Wat is de juiste camera? Welke kijkhoek, behuizing en pixeldichtheid zijn voor mij geschikt. Gebruik je het voertuig veel in het donker of niet? Er is veel keuze wat camera’s betreft. Voordat je de achteruitrijcamera inbouwen gaat, zorg dat je de goede camera aanschaft.

 

Waarop wordt de achteruitrijcamera ingebouwd? 

Het soort voertuig waar de camera op gemonteerd wordt heeft de grootste invloed op de keuze voor de uiteindelijke achteruitrijcamera. Vervolgens is de locatie waar de camera geplaatst wordt belangrijk. In de ideale situatie zit de camera zo hoog mogelijk op het voertuig, zodat een zo groot mogelijk gebied te zien is.

Over het algemeen zitten de dode hoeken van een voertuig aan de achterkant, de rechterkant en aan de voorzijde. Dit zijn dan ook de plaatsen waar camera’s het vaakst gemonteerd worden.

De meeste soorten achteruitrijcamera’s kunnen nog worden afgesteld nadat ze gemonteerd zijn. Daardoor heeft de chauffeur het optimale zicht op de dode hoek, of een ander gebied rond het voertuig dat hij/zij wil overzien.

Voor standaard bakwagens of trekker-opleggercombinaties is het meestal geen probleem om een camera zo hoog mogelijk te positioneren. Maar er zijn natuurlijk veel voertuigen waar dit een stuk lastiger is.

Denk bijvoorbeeld aan een vrachtwagen met afzetcontainer, een truck voor bomentransport, of een ander soort voertuig, zoals een heftruck of graafmachine. Voor deze voertuigen geldt dat het positioneren van de achteruitrijcamera voor een belangrijk deel wordt bepaald door de beschikbare ruimte en vorm.
 

Let hierop bij een achteruitrijcamera inbouwen.

Een achteruitrijcamera moet niet alleen geschikt zijn voor het voertuig, het moet ook passen binnen de omgeving waar dat voertuig meestal rijdt.

Voor bouwvoertuigen, die door stof, modder en over onverhard terrein rijden, is het bijvoorbeeld belangrijk dat de achteruitrijcamera tegen een stootje kan en makkelijk schoon te maken is.

In zulke omstandigheden is een camera met een IP69K-beschermingsgraad een uitkomst. Deze achteruitrijcamera is namelijk niet alleen volledig water- en stofdicht, maar heeft ook een extra beschermglas dat voorkomt dat de lens beschadigt en dat gemakkelijk vervangen kan worden.

 

 

Een camera met dynamisch bereik

Hoewel verreweg de meeste voertuigen altijd buiten rijden, zijn er uitzonderingen. Heftrucks rijden bijvoorbeeld vaak van binnen naar buiten en weer terug en ook vrachtwagens rijden, bijvoorbeeld bij een distributiecentrum, (gedeeltelijk) naar binnen.

Bij deze manoeuvres is een achteruitrijcamera dan ook een ideaal hulpmiddel, helemaal als dat een camera met dynamisch bereik is. Dit soort achteruitrijcamera geeft zowel lichte als donkere gedeeltes in één beeld goed weer. Bij andere camera’s kan het zo zijn dat wanneer een voertuig naar binnen rijdt, de camera gefocust is op het licht van buiten, waardoor de binnenkant van een laaddock als een donkere vlek wordt weergegeven op de monitor.

Daardoor heeft de chauffeur, ondanks de aanwezigheid van een achteruitrijcamera, nog altijd onvoldoende zicht. Voor het naar buiten rijden geldt dit ook, alleen dan wordt buiten als een lichte vlek weergegeven. Met een dynamische camera zijn er dus geen problemen met de weergave van lichte en donkere plekken in één beeld.

 

 

Kraakhelder beeld in het donker?

Weet dan dat er goede infraroodcamera’s bestaan. Hiermee heb je altijd zicht, ook als je geen hand voor ogen ziet. Dit kan komen doordat je in de nacht werkt, maar ook vanwege een stoffige omgeving. Hierbij is de eerder besproken IP69K certificering belangrijk. Op zoek naar een robuuste achteruitrijcamera met infraroodtechniek? Dan is de Satir NV628 wellicht wat voor jou.

Weet voordat je begint met deze achteruitrijcamera inbouwen wat de functies zijn van de Satir NV628. Deze is namelijk in staat objecten te markeren met de automatisch detectie functie. Zie de afbeelding hiernaast ter illustratie.


 

 

Vind de geschikte monitor.

Dat lijkt misschien eenvoudiger dan het is. Er zijn veel verschillende monitoren. Laten we beginnen me de belangrijkste keuzes. Als je daar uit bent is het al een stuk eenvoudiger. Beginnend bij het aantal camera’s. Werk je alleen met één achteruitrijcamera? Dan voldoet een monitor met een enkele camera-ingang. Een monitor met meerdere ingangen adviseren wij in veel gevallen. Dat zit zo. Hoewel één camera voor nu voldoende is, hoeft dat in de toekomst niet zo te zijn. Steeds meer veiligheidsaanpassingen met camera’s worden verplicht.

Grote kans dat er in de toekomst meer camera’s aan jouw voertuig verbonden worden. Dan is het makkelijk als dat op je huidige monitor kan. Kijk verder naar de afmetingen en of er nog specifieke zaken zijn. Zo kan een zonneklep in sommige gevallen geen overbodige luxe zijn.

 

 

Achteruitrijcamera inbouwen: vergeet dit niet.

Voorkom dat je de achteruitrijcamera gaat inbouwen en dan tot deze conclusie komt. Het werkt niet. Ben je ergens iets vergeten? Werkt de camera niet? Is de monitor niet correct aangesloten of defect? Nu kan het even duren voordat je de oorzaak hebt gevonden. Voordat je begint met de achteruitrijcamera inbouwen; controleren. Sluit het camerasysteem alvast even los aan. Werkt het systeem? Dan is dat in elk geval getest voordat je begint met monteren. Dit helpt gelijk om de aansluitprocedure goed en overzichtelijk te begrijpen.

 

De montage van de achteruitrijcamera.

De camera monteren op de goede positie en op correcte wijze. Voor de een gemakkelijker dan voor de ander. Werken met waterafstotende kit en op de exact goede plek boren. Het is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Om die reden zijn er meerdere opties. Niet alleen hebben we een professioneel montageteam die de montage voor de rekening kan nemen. Er is nog een simpelere optie. Een achteruitrijcamera die in de kentekenhouder verwerkt zit. Het is een stuk eenvoudiger om een kentekenhouder te vervangen in vergelijking met het installeren van een camerasysteem.

 

Waarom een camerasysteem op jouw voertuig installeren?

Zoals gesteld in de inleiding. Overal zijn camera’s. Wat zijn redenen om een camerasysteem aan te schaffen voor een voertuig? Uiteraard is de voornaamste reden de veiligheid. Maar wist je dat een camerasysteem ook je kosten aanzienlijk kan verminderen.

Door schades te voorkomen, maar ook om bijvoorbeeld claims te voorkomen. Het versnelt het proces ook aanzienlijk mocht er een claim zijn. Stel er wordt geclaimd dat jouw voertuig betrokken was bij een ongeval. Dan kan er een langdurig juridisch proces starten. Het resultaat? Veel kosten in zowel geld als tijd en energie. Zonde. Een camerasysteem had direct duidelijk gemaakt wat er zich wel of niet heeft voorgevallen. Maak hier kennis met een uitgebreid videotelematicasysteem.

 

Meer informatie.

Ik heb interesse in een achteruitrijcamera systeem voor mijn voertuigen en wil graag in contact komen met de productspecialiste van Rietveld.

Contact