Alles wat je moet weten over achteruitrijalarmen

Een achteruitrijalarm: de bekende hoorbare waarschuwing voor omstanders en medeweggebruikers wanneer een voertuig achteruitrijdt.

Op het eerste gezicht niet zo’n heel spannend apparaatje, maar bij nader inzicht toch de moeite om wat dieper op in te gaan. Er zit namelijk behoorlijk wat verschil tussen het ene en het ander alarm. Denk bijvoorbeeld aan volume, bouwvorm en robuustheid. Daarnaast produceert niet ieder achteruitrijalarm hetzelfde soort geluid.

Piepen of kraken

Het bekende ‘piep-piep’ geluid als een vrachtwagen achteruitrijdt kennen we allemaal. Deze zogenaamde standaard achtruitrijalarmen zijn al jarenlang een veelgehoord geluid in het verkeer.

Standaard achteruitrijalarm:    
Het geluid verspreidt zich in iedere richting over een grote afstand. Precies wat je wilt hebben, zou je zeggen.

Standaard achteruitrijalarm
Toch is dit niet altijd ideaal.

Doordat het geluid zich in iedere richting verplaatst en weerkaatst tegen bijvoorbeeld muren, is het soms moeilijk om te achterhalen waar het geluid precies vandaan komt. Dit leidt ertoe dat je verrast kunt worden omdat een voertuig ineens uit een andere richting komt dan dat je zou denken.

Bij voertuigen die zijn uitgerust met een zogenaamd ‘multi-frequentie’ achteruitrijalarm speelt dit probleem niet. In plaats van het bekende piepgeluid, produceert dit soort achteruitrijalarm een soort kraakgeluid.

Standaard achteruitrijalarm:    
Eén van de eigenschappen van dit geluid is dat het zich maar in één richting verplaatst. Ook weerkaatst het niet tegen muren.

Witte ruis achteruitrijalarm
Je hoort dit geluid daarom alleen als je je áchter het voertuig, dus in de gevarenzone, bevindt.

Keuzehulp achteruitrijalarmen

Benieuwd welk achteruitrijalarm het meest geschikt is voor jouw voertuig? Kom er in een paar tellen achter met onze keuzehulp:

Geluidsoverlast
Een andere eigenschap van multi-frequentie achteruitrijalarmen is dat het geluid sneller afbreekt. Dit betekent dus dat het niet honderden meters verderop nog te horen is. Met name als er werkzaamheden aan de gang zijn in een woonwijk, of wanneer er ’s nachts doorgewerkt wordt, kunnen achteruitrijalarmen flinke geluidshinder veroorzaken voor buurtbewoners.

Doordat het geluid van multi-frequentie alarmen veel minder ver draagt, veroorzaken deze achteruitrijalarmen ook veel minder geluidsoverlast.

Aanpassing aan omgevingsgeluid
Er is nog een andere manier om geluidshinder tot een minimum te beperken: zelfaanpassende achteruitrijalarmen, ook wel een ‘smart alarm’ genoemd. Deze alarmen passen het volume dat ze produceren automatisch aan het omgevingsgeluid aan. Dat wil zeggen dat het alarm altijd 5 dB luider klinkt dan het geluid in de omgeving van het voertuig.

Zelfaanpassend achteruitrijalarm
’s Nachts maakt het alarm dus veel minder herrie dan overdag. Ook als het voertuig in een rustige omgeving rijdt, zorgt het, met een smart alarm, voor veel minder, of helemaal geen overlast. Zowel standaard- als multi-frequentie achteruitrijalarmen zijn beschikbaar als smart alarm.

Heb je nog vragen?

We helpen je graag met jouw persoonlijke wensen. Samen kijken we naar de mogelijkheden. Dat is de kracht van Rietveld. Maatwerk, persoonlijke aandacht, korte communicatielijnen met altijd de Easy Mindset.

Afspraak maken