27 september 2021

Duitse grens open voor Nederlandse LZV’s

Nederlandse Transportbedrijven kunnen hun goederen voortaan met een Langere en Zwaardere Vrachtwagencombinatie (LZV) exporteren naar Duitsland. Minister Visser (Infrastructuur en Waterstaat) heeft met haar Duitse collega Scheuer een convenant ondertekend waardoor LZV’s de grensovergang met Duitsland mogen passeren.

Een LZV mag in Nederland 60 ton zwaar zijn en kan daarmee meer vracht vervoeren dan een gewone vrachtwagencombinatie, waar een limiet van 50 ton voor geldt. Omdat het brandstofverbruik nauwelijks stijgt, kan een LZV tot 30 procent aan brandstof besparen. Daarnaast hoeven er minder vrachtwagens de weg op om dezelfde hoeveelheid goederen te vervoeren. In Nederland rijden ongeveer 3.000 LZV’s op de weg.

Nederland en Duitsland ondertekenen het LZV-Convenant

Europese regelgeving schrijft voor dat lidstaten LZV’s mogen toelaten op de wegen in hun eigen land, maar voor grensoverschrijdend verkeer moeten landen onderling afspraken maken. Met de ondertekening van een LZV-convenant is dat nu geregeld tussen Nederland en Duitsland.

Minister Visser: “Dit is een mijlpaal voor vervoerders. Duitsland is voor Nederland een belangrijk exportland. Met gebruik van LZV’s kunnen vervoerders hun vracht efficiënter naar Duitsland brengen. Het draagt bovendien bij aan minder CO2-uitstoot.’’ Lees hier meer.

Wet-en regelgeving Abbiegeassistent  LZV’s Duitsland

Vanaf 1 juli 2022 moeten alle LZV voertuigen in Duitsland uitgerust zijn met een zogenaamde Abbiegeassistent. Dit systeem waarschuwt bij het afslaan wanneer er een voetganger of fietser zich in de dode hoek bevindt. Dit systeem werkt via een radarsensor en een camera en geeft de chauffeur een optisch en visueel signaal bij gevaar. Zo heeft de chauffeur altijd twee componenten om op te vertrouwen tijdens het rijden. Ook worden andere weggebruikers via een outdoor speaker gewaarschuwd bij het afslaan.

Rietveld biedt het SideEye systeem aan dat als een van de weinige systemen gecertificeerd is door de Krattfahrt-bundesamt. Zo weet u 100% zeker dat u met een comfortabel gevoel de grens over kan gaan. Lees hier meer over onze Camerasystemen.

 


E: info@rietveld.nl

T: +31 (0) 184 65 29 10