23 augustus 2021

ILT start met digitaal inspecteren tachografen

Vanaf maandag 16 augustus is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gestart met digitale inspecties van de tachograafbestanden van vrachtwagens en bussen. Hiermee zet de Inspectie de volgende stap naar digitaal toezicht.

Sinds vorige week kunnen bedrijven in het wegvervoer van de inspectie het verzoek ontvangen om hun tachograafbestanden digitaal aan te leveren via een webformulier. De ILT analyseert hiermee in hoeverre deze bedrijven de regels voor de rij- en rusttijden in het wegvervoer naleven.

Projectleider Martijn Klaassen legt de voordelen van dit online systeem uit: ‘Efficiency en effectiviteit staan voorop, voor ons als ILT, maar zeker ook voor de ondernemers. De bedrijven kunnen snel en simpel hun bestanden met ons delen, zonder dat er een inspecteur bij hen langs hoeft te komen, wat vaak een tijdrovend bezoek is. Goede naleving zorgt immers voor minder inspecties. Wij kunnen de gegevens sneller verwerken en krijgen zo een beter inzicht in de naleving binnen de markt.’

Terugkoppeling bevindingen

‘Het voordeel is ook dat de bedrijven zelf snel inzicht krijgen in hoe ze het doen als het gaat om de naleving van de rij- en rusttijden. Ze krijgen onze bevindingen teruggekoppeld en kunnen daarmee, indien nodig, aan de slag’, aldus Klaassen.

Tachograaf op afstand uitlezen met EasyTacho

Met EasyTacho van Rietveld leest u gewoon van achter uw bureau uw digitale tachograaf en de chauffeurskaarten uit. Op ieder gewenst moment kunt u via het internet deze gegevens downloaden. De chauffeur hoeft hiervoor geen handelingen te verrichten of zijn reis te onderbreken. Het uitlezen kan namelijk ook gewoon tijdens het rijden. Zo heeft u binnen enkele minuten de juiste bestanden beschikbaar voor een eventuele controle van het ILT. Klik hier voor meer informatie over EasyTacho.

Eerlijk en veilig

Het toezicht van de ILT richt zich op eerlijk en veilig wegvervoer. De ILT handhaaft structureel op de regels voor onder andere rij- en rusttijden met als doel: het tegengaan van concurrentievervalsing in de transportsector, het waarborgen van de veiligheid, gezondheid en het welzijn van chauffeurs én de veiligheid van andere weggebruikers.

Meer weten?

Meer informatie over digitale inspecties van het ILT vindt u hier. Wilt u meer weten over Tachograafgegevens op afstand uitlezen met EasyTacho van Rietveld, klik dan hier.


E: info@rietveld.nl

T: +31 (0) 184 65 29 10