Checklist online veiligheid

Deze week is het de Nederlandse ‘Week van de veiligheid’, met dit jaar als thema internetcriminaliteit. Dit jaar zijn er door de GDPR veel positieve stappen gemaakt op het gebied van internetveiligheid. Zo heeft Rietveld eind 2017 het wachtwoordbeleid gewijzigd en later ook de verwerkersovereenkomst geïntroduceerd. Toch zijn er altijd nog verbeterpunten omtrent veiligheid. Wilt u weten welke? Gebruik dan onze handige checklist voor ondernemers!


Gebruik verschillende wachtwoorden en wijzig deze regelmatig
Voor alle websites of online accounts een ander wachtwoord, het liefst van minimaal 10 karakters lang en om de 6 weken gewijzigd. Het klinkt simpel, maar wie kan alles onthouden? Daarvoor is er tegenwoordig de online wachtwoordmanager, die werkt als een kluis waarin alle wachtwoorden en gebruikersnamen worden opgeslagen. De Consumentenbond testte recent 19 wachtwoordenmanagers, kijk hier voor de resultaten.

Installeer antivirus-software en houd deze up-to-date
Antivirusprogramma’s zijn gratis of tegen lage kosten online te krijgen. Installeer het op uw devices en stel het programma zo in dat het minimaal eens per week een volledige scan uitvoert.

Schakel de firewall nooit helemaal uit
Schakel de firewall nooit helemaal uit, zelfs niet als een programma aangeeft dat de firewall moet worden uitgeschakeld om het programma te laten werken. U kunt namelijk een uitzondering maken voor dat specifieke programma, zonder de volledige beveiliging uit te schakelen.

Maak regelmatig back-ups
Volgens onderzoek van McAfee Labs groeide in 2017 het aantal ransomware aanvallen met 56%. Wees voorbereid en maak regelmatig een back-up van alle bestanden. Bewaar deze op een veilige plek, in de cloud of op een externe harde schijf.

Direct updaten
Stel updates niet uit. Door direct updates uit te voeren op alle apparaten die werknemers voor het werk gebruiken, voorkomt u dat virussen gebruik maken van zwakke plekken in oude versies van programma’s.

Verwijder verdachte e-mails direct en klik nooit op een link die in de e-mail staat
Controleer altijd waar een bericht vandaan komt, voordat u op een link klikt, een betaling doet of andere gegevens doorgeeft. Bedrijven vragen u nooit om uw pincode of wachtwoord, geef deze informatie niet online door. Leer ook uw medewerkers valse e-mails te herkennen en rapporteren. Geef internetcriminelen geen kans om data te stelen of malware op het bedrijfsnetwerk te installeren.

Gebruik geen openbare wifi
Openbare wifi is niet veilig. Zorg ervoor dat werknemers onderweg alleen 4G gebruiken of verbinding maken via een beveiligde VPN-verbinding.

Bescherm de privacy van uw klanten
Wat u op internet plaatst, is voor iedereen zichtbaar en kan op een schadelijke of schandelijke manier worden gebruikt. Let daarom extra op welke gegevens van klanten, leveranciers of personeel u online deelt. De gedeelde informatie blijft immers ‘voor altijd’ beschikbaar.

Deel deze tips met uw medewerkers!
Maak afspraken over online gedrag en train uw medewerkers hoe zij moeten omgaan met risicovolle online situaties, zodat zij een mogelijke cybercrime kunnen herkennen en voorkomen.

 

Het beschermen van uw gevoelige of vertrouwelijke informatie en het beschermen van uw computer of smartphone tegen ongewenste indringers is essentieel in onze online samenleving. Meer tips en trucs? Ga naar: www.weekvandeveiligheid.nl


E: info@rietveld.nl

T: +31 (0) 184 65 29 10