Wat is het verschil tussen een LED-, xenon- en halogeen werklamp?

Het is de laatste jaren erg snel gegaan met de ontwikkeling van werklampen. Waar halogeenlampen heel lang de standaard waren, is dat tegenwoordig wel anders. Die verandering begon met de ontwikkeling van HID (of xenon) werklampen. Inmiddels zijn xenon werklampen alweer vervangen door een nieuwe techniek: LED

Inmiddels gelden LED lampen steeds vaker als de standaard werkverlichting. En dat is niet zo vreemd, LED-werklampen bieden namelijk veel voordelen ten opzichte van halogeen of xenon verlichting. Tijd voor een vergelijking:

Halogeen
Een halogeenbulb geeft licht omdat er stroom door een gloeidraad wordt gestuurd. Toch gaat 90% van de energie verloren aan warmte.
Levensduur 500 uur

Xenon
HID (High Intensity Discharge) is ook bekend als xenon, naar het element dat zorgt voor het licht. Na het inschakelen is er eerst ‘opwarmtijd’ nodig.
Levensduur 5.000 uur

LED
LED’s (Light Emitting Diode) zijn klein en energiezuinig. Ook kunnen ze tegen schokken en trillingen en produceren ze een egaal lichtbeeld.
Levensduur 50.000 uur

Kleurtemperatuur

Ieder soort licht heeft een bepaalde kleurtemperatuur. Deze temperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin en geeft dus aan welke ‘kleur’ het licht heeft. Dit varieert van rood naar geel en van wit naar blauw. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe blauwer het licht. Een lage kleurtemperatuur wordt als ‘warm’ licht ervaren en een hoge kleurtemperatuur als ‘koud’ licht.

Omdat warm licht met gezellig en huiselijk geassocieerd wordt, is dit zeer geschikt voor verlichting van bijvoorbeeld een huiskamer. Maar voor omstandigheden die niet direct als gezellig of huiselijk omschreven kunnen worden, zoals het werken in het donker met machines, is juist licht met een hogere kleurtemperatuur geschikt.

De kleurtemperatuur van LED licht heeft bijna dezelfde waarde als daglicht. Omdat het menselijk oog gewend is aan deze kleurtemperatuur, vermoeit LED licht de ogen niet. Bij halogeen- of xenonverlichting is dat wel zo, omdat de kleurtemperatuur daarvan veel verder bij daglicht vandaan ligt.

Concluderend kunnen we dus zeggen dat werken met LED verlichting veel minder vermoeiend is dan werken met halogeen- of xenonverlichting. Hierdoor kun je er dus ook langer mee door blijven werken in het donker.

Welk soort werklamp kan ik dan het beste gebruiken op mijn machine?

LED werklampen, zonder twijfel!

Niet voor niets adviseren wij onze klanten dan ook altijd om voor LED werklampen te kiezen. Hoewel de aanschafprijs vaak hoger ligt dan die van halogeenlampen (maar weer lager dan xenonlampen), betalen de voordelen van LED verlichting zich heel snel terug.

Door de lange levensduur van de LED diodes gaan deze in principe net zolang mee als het voertuig zelf. Je hoeft dus nooit meer lampen te vervangen. Het lage energieverbruik is terug te zien in het brandstofverbruik van het voertuig en omdat het LED licht de ogen niet vermoeid, kun je er veel langer mee blijven werken.

Tegen een stootje kunnen

Behalve de lichtbron zijn er nog veel meer factoren die de kwaliteit van een werklamp bepalen. Zo moet een goede werklamp onder andere waterdicht zijn, tegen een stootje kunnen en lang meegaan. Al deze eigenschappen komen samen in de LED werklampen van het Finse Nordic Lights, waar wij dat ook erg enthousiast over zijn. 

Wil je meer informatie over welke werklampen het beste bij jouw voertuig passen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze productspecialist voor advies op maat.

Afspraak maken Koop in de shop