Voertuig CCTV en videotelematica: wat zijn de voordelen?

Tegenwoordig hebben veel voertuigen in Nederlandse wagenparken een vorm van camerasysteem geïnstalleerd. Van een eenvoudig systeem met een camera die naar voren is gericht en op het dashboard is geplaatst tot een uitgebreid systeem zijn waarbij de technologie alle hoeken rond een voertuig vastlegt. Als je 10 jaar teruggaat, dan zul je ontdekken dat dit eigenlijk niet standaard was.

De geschiedenis van videotelematica oplossingen.

Door gebrek aan gegevens bij een incident en het ontbreken van beeldmateriaal, betekende dat wagenparkbeheerders weinig tot geen informatie hadden over wat hun chauffeurs op de wegen deden. Ze moesten vertrouwen op getuigenverklaringen om te ontcijferen hoe een botsing plaatsvond. Fleetmanagers tastten vaak in het duister als het ging om risicobeheer en het implementeren van preventieve maatregelen was bijzonder uitdagend.

In de afgelopen jaren hebben nieuwe ontwikkelingen in de technologie gezorgd voor een revolutie in de verkeersveiligheid van een wagenpark. Voertuigcamera’s geven een extra paar ogen aan chauffeurs dat de zichtbaarheid rondom een voertuig verhoogt. Met telematica krijgen fleetmanagers toegang tot data waar ze eerder geen zicht op hadden. Met videotelematica combineer je videobeelden met data die je krijgt uit telematica. Hiermee voorkomen chauffeurs (ernstige) ongevallen of bijna-aanrijdingen en krijgen wagenparkbeheerders informatie uit de voertuigen voor schadeafhandeling, analyse van routes en inzicht in brandstofgebruik.

Of je nu wat extra geruststelling wilt terwijl je chauffeurs op de weg zijn of je wilt de kosten die je per jaar aan claims betaalt verlagen, de voordelen van videotelematica in een vloot zijn enorm. Het is een goed idee om de uitdagingen die je nu of in de toekomst tegenkomt te beoordelen en te overwegen of voertuigcamera’s en videotelematica kunnen helpen om deze te overwinnen. We zetten vier voordelen op een rijtje.

Voordeel 1: videotelematica van Rietveld helpt wagenparkbeheerders om meer geïnformeerde beslissingen te nemen.

Videobeelden en voertuiggegevens van een incident brengen de kennis van een wagenparkbeheerder over een ongeval van 'wat er gebeurd is' naar 'hoe het gebeurd is'. Het vermogen om alles voor, tijdens en na de crash te bekijken, is de kern van waarom voertuigveiligheidsoplossingen over de hele wereld worden vergeleken met de Heilige Graal onder wagenparken.

Deze toegevoegde context is onmisbaar omdat je zo weet hoe waarom een ongeval heeft plaatsgevonden. Ook stelt het fleetmanagers in staat om eventuele probleemgebieden binnen hun wagenpark te identificeren en maatregelen te treffen om deze te voorkomen. Zo kunnen beelden van een incident en de omstandigheden van de directe omgeving inzicht geven in de prestaties van een chauffeur, die vervolgens kunnen worden gebruikt om het type training dat werknemers ontvangen te informeren. Zonder deze informatie zijn beslissingen over risicobeheer gebaseerd op getuigenverklaringen en giswerk.

 Voordeel 2: met videotelematica neem je effectievere beslissingen voor je wagenpark.

De voertuigveiligheidsoplossingen van Rietveld geven je de handvatten die je nodig hebt om een incident volledig te begrijpen en maatregelen te implementeren om het risico op hetzelfde type crash te minimaliseren. Dit zijn tools zoals het bekijken van beelden van een crash of op elk punt tijdens de reis van een voertuig, tot het kunnen raadplegen van details over de snelheid waarmee een bestuurder reed.

Als je vaststelt dat een ongeval te wijten is aan een van je bestuurders, dan wordt de oorzaak van dit ongeval en andere informatie over de algehele prestaties van de bestuurder opgeslagen in het Driver Behaviour Dashboard. Met een analyse van bijvoorbeeld hun snelheidsgedrag, hoe vaak ze stationair draaien, hoe hard ze remmen en andere meetpunten, heb je direct input voor waarmee je de bestuurders een gerichte training kan geven voor verbetering .

Voordeel 3: Rietveld helpt om verzekeringsclaims met je wagenpark te minimaliseren.

De cruciale momenten die leiden tot een ongeval kunnen precies laten zien wie er verantwoordelijk was voor het incident worden vastgelegd. Daarom kunnen het beeldmateriaal en de voertuiggegevens op elk moment van de reis van het voertuig worden geüpload naar Cloud. Dit is een speciaal gebouwd en beveiligd cloudbased hostingplatform op de onlinehub en worden gedeeld met de verzekeraar om een claim snel af te handelen. Hiermee is het snel duidelijk of een schadeclaim terecht is of niet.

Het kunnen opslaan en bekijken van camerabeelden helpt ook om de frequentie van claims te verminderen, omdat het informatie geeft voor de risicobeheersstrategie en het data genereert om de prestaties van je wagenpark te evalueren en te verbeteren. De processen van het videotelematicasysteem zijn ontwikkeld zodat de AVG en interne policy gewaarborgd zijn.

Voordeel 4: Videotelematica helpt chauffeurs om het risico dat zij vormen voor andere weggebruikers te minimaliseren.

De innovatieve hardware- en softwareoplossingen videotelematica van Rietveld zijn ontworpen om de veiligheid van chauffeurs te verbeteren en het risico op ongelukken te verminderen. Zo elimineert ons assortiment voertuigcamera’s de dode hoeken van voertuigen. Met een uitbreiding Driver Distraction AI monitor. Dit systeem monitort real-time monitoren het rijgedrag en kan een bestuurder waarschuwen wanneer hij of zij deze tekenen afgeleid wordt.

Pedestrian AI is een andere vorm van artificial intelligence. Deze geeft voorrang aan kwetsbare weggebruikers door een waarschuwing te geven als een mens wordt gedetecteerd door een van de zij- of achtercamera's en de beelden op een monitor voor de chauffeur te tonen. De HD beeldkwaliteit benadrukt het risico, waardoor chauffeurs zich meer bewust kunnen manoeuvreren en incidenten kunnen vermijden. Fleetmanagers kunnen ook de beelden bekijken via online hub. Hierdoor hebben ze de geruststelling dat zij er alles aan hebben gedaan om veilig rijden te faciliteren

Het videotelematicasysteem van Rietveld biedt veel mogelijkheden om de voertuigveiligheid van een wagenpark te verbeteren en deze in te efficiënt zetten. Wil je meer weten over videotelematica? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over of we komen langs met onze demowagen.

Afspraak maken