Meer rendement uit je wagenparkbeheer?
Deze 5 praktische tips helpen je verder

Jaarlijks rijden ruim 1 miljoen vrachtwagens en bestelwagens meer dan 24 miljard kilometer op het Nederlandse wegennet. Met deze afstanden wil je als fleetmanager zorgen dat je personeel op een veilige, efficiënte en duurzame manier hun routes rijden. Daarnaast wil je voorkomen dat voertuigen stilstaan door het gevolg van schade en reparatie. Hoe je dit kunt doen? Deze vijf praktische tips helpen je op weg om meer rendement te behalen uit je wagenpark.

1. Hoger rendement door procesoptimalisatie

Je herkent het vast wel, de beslissingen binnen een organisatie worden vaak gemaakt op basis van je eigen kennis en ervaring of dat van je personeel. Dat is een goede basis, maar wat als je de expertise van wagenparkbeheerders combineert met data, zoals actuele verkeersdrukte of de omstandigheden van de weg? Data driven of datagedreven werken, is niet meer weg te denken uit de moderne bedrijfsvoering. Ons leven speelt zich steeds meer online af en bij elke stap die we zetten wordt data gegenereerd. Van onszelf, maar ook de data van anderen maakt het mogelijk om toekomstige situaties te voorspellen en daarop in te spelen. Feitelijke data in combinatie met kennis en ervaring van medewerkers vormen goede inzichten. Door datagedreven te werken is het mogelijk om processen te optimaliseren. 

Zo kunnen gevaarlijke routes te herkend en uitgesloten worden op de (route)planning. Ook kan het systeem het rijgedrag van een chauffeur, zoals brandstofverbruik, optrekken, afremmen, het gebruik van de gordel of de handrem monitoren. Door samen met chauffeurs incidenten te evalueren, kan ander gedrag aangeleerd en imagoschade voorkomen worden. Zo kan procesoptimalisatie bijdragen aan een kostenbesparing van 8 tot 15%.

2. Afhandeling schadeclaims

Schademeldingen zonder duidelijke oorzaak komen vaker voor dan je zou willen. Het achterhalen van de oorzaak van een ongeval kost veel tijd. Om een schadeclaim af te handelen wil de verzekering weten wat er gebeurd is en waar de schuldvraag ligt.  Je bent zomaar dagen of weken bezig om alle informatie binnen te halen om een claim af te handelen.

Schadeclaims en bewijslast verkrijgen is een tijdrovende klus waarbij de kosten hoog kunnen oplopen. Door videobeelden te combineren met data over bijvoorbeeld de verkeerssituatie, het rijgedrag van de bestuurder en lokale verkeersomstandigheden, is de oorzaak van een incident makkelijk te achterhalen. Dat blijkt ook uit ervaringen. “Tijdens een nulmeting bij onze opdrachtgever kwam naar voren dat 38% van de schadeclaims dubieus en discutabel te zijn”, zegt productspecialist Dietger Engel. “Met het de combinatie tussen beelden en context uit de situatie is dat percentage teruggebracht naar 0%”. Door informatie veilig en AVG-proof te kunnen delen met verzekeraars en politie zorg je voor een snelle afhandeling. 

3. Werktevredenheid en veiligheid personeel

In tijden van personeelstekorten, is het van belang om werknemers in veilige omstandigheden te laten werken. Dit zorgt voor werktevredenheid en voorkomt verloop in het personeel. In Nederland hebben chauffeurs van bezorgdiensten steeds meer te maken met agressie, met name in de steden. Om de veiligheid van bestuurders te waarborgen, zijn er verschillende mogelijkheden. Het inbouwen van een noodknop is daar eentje van. In een dreigende situatie krijgt het hoofdkantoor de melding met de exacte locatie. De chauffeur wordt meteen hulp geboden door de 24/7 monitoring. Ook kan videomonitoring een grote rol spelen. “Alhoewel opname tijdens werktijd gevoelig ligt, hebben chauffeurs aangegeven dat zich een stuk veiliger voelen”, zegt Dietger Engel. 

4. Rijgedrag beïnvloeden

Met de hoge brandstofprijzen is het goed om inzicht te krijgen in het rijgedrag van chauffeurs. Door te monitoren hoe chauffeurs rijden, op welke manier ze optrekken en afremmen en wat het brandstofgebruik is, is het mogelijk om hierop in te spelen. Door de resultaten te evalueren kan het rijgedrag verbeterd worden. Op deze manier is het mogelijk om de brandstofkosten tot 15% te verminderen en je rendement te verhogen. 

5. Imagoverbetering

In het wegverkeer ervaren personen veel irritaties rondom medeweggebruikers, zo ook vrachtwagens en delivery services. Bewaak het gedrag van chauffeurs en identificeer verbeterpunten om de prestaties van het wagenpark te verbeteren en imagoschade door roekeloos rijgedrag te voorkomen. Daarnaast voorkom je onnodige contactaanvragen en recensies rondom roekeloos rijgedrag, waardoor kostbare tijd bespaard kan worden.

 

Privacy en AVG, hoe zit dat? 

Wanneer je videobeelden gebruikt, dan werk je al snel met persoonsgegevens en moet je voldoen aan de richtlijnen van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Voor videotelematica zijn processen ontwikkeld zodat hier eenvoudig aan voldaan kan worden door data versleuteld op te slaan. Ook is het mogelijk om beelden te delen met een watermerk. Het opvragen van de data en beelden is afhankelijk van het belang en de situatie. Hoe je dat bepaalt, is vastgelegd en beschreven in een juridisch proces. Omdat het de videotelematica oplossingen van Rietveld in Europa ontwikkeld zijn, voldoet de software en de standaard features aan de Europese wetgeving.

 

Meer informatie

Kortom, videotelematica zorgt ervoor dat je beter kan werken, minder discutabele schadeclaims hebt en je chauffeurs weer sneller de weg op kunnen. Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden? Maak een vrijblijvende afspraak met onze productspecialisten.

We vertellen je graag meer over de  details van het videotelematicasysteem, de voordelen en de terugverdientijd van 9 maanden.

Afspraak maken