Het is al wat later in de middag en je hebt nog een hoop werk te doen. Geen probleem, het is warm in de cabine en de radio staat aan. Kortom: het is lekker op de trekker.

Je bent nog even bezig en langzamerhand wordt het donker. Tijd dus om de verlichting aan te doen. Maar wat krijgen we nou? Zodra je de LED werklampen aanzet om alles goed te kunnen blijven zien, begint de radio te storen.

Je schakelt de lampen weer uit en de radio doet het meteen weer goed. Nu zit je dus met een dilemma: doe je de lampen weer aan, of laat je ze uit. Zonder extra verlichting zie je zo meteen helemaal niets meer, maar je wilt de ontknoping van de Top 40 eigenlijk ook niet missen.

Waarom storen LED werklampen op de radio?

De ruis die je op de radio hoort, wordt veroorzaakt door de elektronica die in de LED lampen zit. Niet door de LED-bulbjes zelf, maar het elektrische circuit dat erachter zit. Dit zendt te veel elektromagnetische straling uit. Als dit dezelfde bandbreedte is die de radio gebruikt, wordt de ontvangst van de radio onderbroken door de LED werklampen.

Dit probleem komt overigens niet alleen voor met de radio. Ook andere apparatuur kan hinder ondervinden van de elektromagnetische straling van LED werklampen. Een bekend voorbeeld is de GPS-module van graafmachines die zeer nauwkeurige uitgravingen mogelijk maakt. Waar storing door LED verlichting op de radio vooral vervelend is, kan storing op de GPS-module tot ernstige gevolgen leiden.

Storing kan grote gevolgen hebben

Een onnauwkeurigheid bij het uitgraven op een project waar precisie heel belangrijk is, bijvoorbeeld omdat er overal kabels in de grond liggen, kan zomaar grote gevolgen hebben. Als er per ongeluk een kabel geraakt wordt, en de stroom overal in de buurt uitvalt, leidt dit niet alleen tot vertraging van de werkzaamheden, maar ook tot boetes die hoog op kunnen lopen.

En dat alleen vanwege een paar LED werklampen die voor storing zorgen.

Sato GO 625

Stijlvolle ovale LED werklamp met goede lichtopbrengst.

LEES MEER

Hoe voorkom je dat LED werklampen storen?

De grote vraag is natuurlijk: hoe voorkom je dat werklampen andere apparatuur op het voertuig verstoren? Door goede LED werklampen aan te schaffen, is het simpele antwoord. Werklampen van lage kwaliteit storen namelijk vrijwel altijd op andere apparatuur. Dat komt omdat er in dat soort lampen gebruik gemaakt wordt van de goedkoopste elektronica, zodat de aanschafprijs van de lamp zo laag mogelijk blijft.

Maar als die goedkope werklampen de oorzaak blijken te zijn van storing op apparatuur, was het misschien toch verstandiger geweest om te investeren in wat betere verlichting. LED werklampen van goede kwaliteit zijn namelijk ‘ontstoord’, waardoor je gewoon met de machine kunt werken, of de LED werklampen nu aan staan of niet.

Welke LED werklampen storen niet op apparatuur?

Een LED werklamp moet dus ontstoord zijn om zeker te weten dat deze geen storing op andere apparatuur veroorzaakt. Een werklamp is ontstoord als deze voldoet aan de richtlijnen voor elektromagnetische compatibiliteit (EMC).

EMC-testapparatuur met v.l.n.r. een oscilloscoop, spectrumanalyser en pulsgenerator.

Informeer, voordat je LED werklampen aanschaft, of deze aan de EMC-richtlijnen voldoen. Als dat zo is, zullen ze geen storing veroorzaken op andere apparatuur van het voertuig.

De LED werklampen van Nordic Lights voldoen aan de EMC-richtlijnen en verzorgen daardoor geen storing op andere apparatuur in het voertuig.