Kijkhoek achteruitrijcamera: groot of juist klein?
Bij het kiezen van de juiste achteruitrijcamera is de kijkhoek één van de belangrijkste eigenschappen om rekening mee te houden. Maar hoe weet je nu welke kijkhoek het meest geschikt is voor jouw voertuig en situatie?
Dit heeft onder meer te maken met de omgeving waar je vooral rijdt, hoe groot het voertuig is en welke mogelijkheden en voorkeuren je hebt voor het monteren van de achtruitrijcamera.
Wat is de kijkhoek?
De kijkhoek geeft aan hoeveel graden het beeld is dat de camera registreert. Het is dus als het ware de ‘wijde blik’ van de camera. De kijkhoek wordt zowel horizontaal, verticaal als diagonaal gemeten. Het is echter de horizontale kijkhoek die als de meest bepalende wordt gezien. Deze geeft namelijk weer hoe ver de achteruitrijcamera naar links en rechts ‘kijkt’.
Grote vs. kleine kijkhoek
Onderstaande vergelijking van de Camos CS-55 achteruitrijcamera in 180°, 150° en 120° -uitvoering laat zien wat het verschil tussen een grote en kleine(re) kijkhoek in de praktijk inhoudt. De achteruitrijcamera’s zijn gepositioneerd op drie meter hoogte en zes meter afstand van de deur.
In eerste instantie denk je wellicht: hoe groter de kijkhoek, hoe beter. Want hoe verder ik links en rechts achter mijn voertuig kan zien, hoe meer overzicht ik heb. Dit is zeker waar, maar toch kleven er ook nadelen aan zo’n grote kijkhoek.
Het hele beeld moet namelijk op de monitor in de cabine worden weergegeven. Hoe wijder dus het beeld, hoe kleiner alles op het scherm is. Daarbij komt nog eens dat het beeld vaak onduidelijker wordt naarmate de kijkhoek groter wordt. Bij horizontale kijkhoeken groter dan 180° krijg je op de monitor een fisheye-effect, waardoor het beeld er niet duidelijker op wordt.
Bij een achteruitrijcamera met een kleine kijkhoek worden de beelden over het algemeen helder weergegeven, maar kan het feit dat je niet ver naar links of rechts kunt kijken weer een belemmering zijn. Hierdoor is er weinig zicht op de dode hoeken rondom het voertuig en is bijvoorbeeld (te) laat te zien of er van de zijkant een fietser of voetganger aankomt.
Over het algemeen geldt: des te kleiner de kijkhoek, des te belangrijker de positionering van de achteruitrijcamera.
De voor- en nadelen op een rij:
Voordelen grote kijkhoek
Veel overzicht rondom voertuig
Ideaal bij lage montage of weinig mogelijkheden om te positioneren
Voordelen kleine kijkhoek
Scherpe beelden op monitor
Duidelijk te onderscheiden obstakels en personen
Nadelen grote kijkhoek
Alles is erg klein op de monitor
Hoe groter de kijkhoek, des te waziger het beeld
Nadelen kleine kijkhoek
Beperkte mogelijkheden qua montage
Minder of helemaal geen zicht rondom het voertuig
De juiste balans
Het is dus zaak om de juiste balans te vinden tussen scherp beeld op de monitor in de cabine en zicht op de dode hoeken rondom het voertuig. Er is geen achteruitrijcamera die voor ieder voertuig de perfecte balans biedt. Hiervoor is onder andere de grootte van het voertuig bepalend en de omgeving waar het voertuig rijdt.
Andere factoren bij het kiezen van de juiste achteruitrijcamera
Behalve de kijkhoek, zijn er nog andere factoren die mede bepalen welke achteruitrijcamera je het best kunt kiezen.
Beeldsensor
De beeldkwaliteit wordt niet alleen door de kijkhoek van de achteruitrijcamera bepaald. De beeldsensor in de camera speelt hier ook een belangrijke rol. Een grotere beeldsensor kan ook een grotere kijkhoek aan. De beelden worden dan duidelijker op de monitor gepresenteerd.
Gespiegeld beeld
Als de achteruitrijcamera daadwerkelijk achterop het voertuig is gemonteerd. Is het wel zo prettig als het beeld gespiegeld is. Op deze manier is het voor de chauffeur direct duidelijk aan welke kant van het voertuig zich iets of iemand bevindt. Net als bij een gewone spiegel worden personen of objecten die zich linksachter het voertuig bevinden, ook links in de monitor weergegeven.
Omdat dit bij spiegels ook zo wordt weergegeven, hoeft de chauffeur dus niet extra na te denken over waar het gevaar zich precies bevindt. Zo is er dus minder kans op schade en/of ongelukken.
Toch is het niet altijd zo dat je de beelden gespiegeld wilt hebben. Bijvoorbeeld bij een camera aan de voorkant (frontcamera) is dit juist niet handig, omdat je anders personen of objecten die zich links van het voertuig bevinden, aan de rechterkant in de monitor ziet.
Bij Camos monitoren is in te stellen of je de beelden gespiegeld wilt weergeven of niet. Je kunt er ook voor kiezen om de ene camera wel gespiegeld, en de andere niet gespiegeld weer te geven.
Montagemogelijkheden
Op sommige voertuigen zijn talloze plekken en mogelijkheden om een achteruitrijcamera te monteren, maar dit is niet altijd het geval. Dan is het handig als de positie van de camera ten opzichte van het voertuig handmatig kan worden bijgesteld, zodat je toch het gebied ziet naast het voertuig dat je wilt zien.
Camos camera montage opties
Camos acheruitrijcamera's met verschillende montagemogelijkheden.
Sommige camera’s worden met montagebeugels bevestigd aan het voertuig. Hierdoor kan de camera zelf nog afgesteld worden ten opzichte van de beugel. Een ander soort camera waarbij de positionering handmatig aan te passen is, is de oogbalcamera.
De omgeving waar het voertuig rijdt, is ook van invloed op de keuze voor een achteruitrijcamera. Voertuigen die veel off-road rijden, zoals tractoren of bouwmachines, hebben vaak behoefte aan meer bescherming tegen water en stof. In zo’n geval kan bijvoorbeeld een sluitercamera uitkomst bieden. Bij dit type camera schuift er automatisch een klepje voor de lens als de camera niet in gebruik is. Op deze manier blijft de lens beter beschermd tegen vuil.
Met eigen ogen zien? Demo wens?
Wil je onze achteruitrijcamera’s en monitoren weleens met eigen ogen zien en samen met ons kijken welke het meest geschikt zijn in jouw situatie? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Onze demowagen komt dan vrijblijvend bij je langs.