Wees voorbereid op de stopzetting van het 2G netwerk
 

Maak je wagenpark klaar voor de toekomst en voorkom verrassingen

De stopzetting van het 2G netwerk door telecomproviders komt steeds dichterbij. Een aantal providers starten in 2025 met het uitfaseren van dit netwerk. Dit heeft gevolgen voor verschillende apparaten met een 2G modem, waaronder misschien ook jouw GPS fleetmanagement units. Sinds 2022 leveren wij (nieuw) alleen nog 4G units. Units die voor 2022 nieuw zijn aangeschaft, hebben vrijwel zeker een modem die gebruik maken van het 2G netwerk. Als je weet dat dit bij jou van toepassing is dan is dit artikel extra belangrijk voor jou.

Bij Rietveld begrijpen we hoe belangrijk continuïteit is voor jouw bedrijf. Daarom helpen we je graag om tijdig over te stappen naar 4G, zodat jouw bedrijfsactiviteiten niet verstoord worden. In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen over de stopzetting van het 2G netwerk en geven we je advies over hoe je kunt overstappen naar 4G.

Wil je weten hoe jouw vloot ervoor staat? Neem dan direct contact met ons op via onderstaande knop.

Maak nu al een afspraak

 

Waarom en wanneer stopt 2G en hoe gaat de stopzetting in zijn werk?

Het gebruik van het 4G en 5G netwerk neemt steeds meer toe, waardoor het gebruik van het 2G netwerk automatisch afneemt. Telecomproviders maken efficiënt gebruik van radiofrequenties of radio spectrum, maar deze zijn niet onbeperkt beschikbaar. Het spectrum dat voorheen gebruikt werd voor 2G is nu nodig om de capaciteit, snelheid en betrouwbaarheid van het groeiende 4G netwerk te vergroten. 

Het 2G netwerk wordt momenteel nog voor enkele zakelijke oplossingen gebruikt; denk aan pinautomatien, slimme meters waardoor het 2G niet per direct stop te zetten is. Organisaties krijgen de kans en tijd over te stappen op 4G/5G. De exacte afsluitdatum verschilt overigens ook per telecomprovider, maar de meeste providers zullen dit netwerk na 2025 niet meer ondersteunen. 


Wat betekent dit voor jouw bedrijf, het wagenpark en de assets?

Onze fleetmanagement oplossingen worden voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals het tracken van voertuigen, optimaliseren van de planning en rittenregistratie voor de Belastingdienst. Continuïteit is dus cruciaal.
Zodra het 2G netwerk afgesloten is, zullen GPS fleet management units met een 2G modem helaas niet meer werken. Om ervoor te zorgen dat je bedrijfsactiviteiten zonder onderbreking kunnen blijven draaien, is het noodzakelijk om over te stappen op 4G units. 

Zo helpt Rietveld jou op tijd:

Ben je klant bij Rietveld dan informeren wij je over de stopzetting van het 2G netwerk en de gevolgen daarvan voor jouw bedrijf middels onze EayNews nieuwsbrief en direct mail en LinkedIn. We zullen samen kijken naar de beste aanpak voor jouw situatie. Maar je hoeft hier niet op te wachten, je kunt ook nu al contact met ons opnemen om een afspraak in te plannen.

Meer info / Afspraak maken

 

Veelgestelde vragen beantwoord

Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen omtrent het upgraden van jouw wagenpark van 2G naar 4G. Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag en kunnen je ook helpen bij het inplannen van de upgrade naar 4G.

Kan Rietveld simpelweg de simkaarten vervangen zodat mijn units op 4G draaien in plaats van 2G?

Het gaat niet alleen om de simkaarten, maar ook om de compatibiliteit van de units. Het is dus niet zo eenvoudig als het plaatsen van een 4G simkaart in een unit die alleen 2G ondersteunt. De hardware moet ook vervangen worden.

Moet ik betalen voor de upgrade naar 4G?

Voor het verwijderen van de 2G units, nieuwe hardware en installatie worden eenmalig kosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn afhankelijk van het wagenpark en het type 4G unit dat je nodig hebt. We bespreken deze kosten graag met je voordat we aan de upgrade beginnen.

Hoe lang duurt de vervanging?

De installatie duurt gemiddeld tussen de 30 minuten en 1 uur, afhankelijk van het type voertuig en de aansluitingen. We kunnen een inschatting maken op basis van jouw wagenpark en unit types, zodat we voldoende tijd kunnen inplannen.

Waarom zou je nu overstappen en niet langer wachten?

We moeten alle klanten die nog niet zijn overgestapt van 2G naar 4G voor de uitfasering van het netwerk helpen. Dit vergt veel tijd en een goede planning. Daarom is het raadzaam om niet langer te wachten en zo snel mogelijk het overstapproces in gang te zetten. Hoeveel haast je hiermee moet maken, hangt af van je provider. Iedere Nederlandse en buitenslands provider hanteert namelijk een andere einddatum. Op dit moment (mei 2024) stopt KPN definitief met 2G op 1 december 2025.  

Wat zijn de voordelen?

Het upgraden naar 4G biedt je een toekomstbestendige technologie waarmee je weer jaren vooruit kunt. De snellere verbinding zorgt voor meer betrouwbaarheid, minder vertraging, meer data processing vermogen en een grotere compatibiliteit met opkomende technologieën. Dit maakt het verzamelen en analyseren van data eenvoudiger, zodat je je kunt concentreren op het verbeteren van jouw wagenparkprestaties en bedrijfsresultaten. 

Dit gebeurt er als je niets doet:

Als je geen actie onderneemt, heeft dit een negatieve impact op jouw bedrijf, wagenpark en medewerkers. De 2G units blijven werken totdat het 2G netwerk wordt stopgezet. Zodra dit gebeurt, werkt de unit niet meer en kun je geen gebruik meer maken van onze dienstverlening. Dit betekent dat de voertuigtracking stopt, de digitale tachograaf niet meer werkt en jouw bedrijf niet langer de gegevens kan verzamelen die nodig zijn voor de bedrijfsvoering en belastingdienst.

Welke invloed heeft de overgang op de continuïteit van jouw bedrijf?

Als de 4G units zijn ingebouwd en actief voordat het 2G netwerk wordt stopgezet, heeft dit geen negatieve impact op jouw bedrijf. Het 4G netwerk is betrouwbaar en inmiddels standaard voor de meeste wagenparken. Telecomproviders geven aan dat klanten 4G als beter en sneller ervaren. Alleen in zeer afgelegen gebieden kan de verbetering gering zijn.

 

Conclusie

Het is belangrijk om tijdig over te stappen naar 4G om ervoor te zorgen dat jouw bedrijfsactiviteiten niet verstoord worden. Rietveld staat klaar om jou te helpen bij deze overgang. Neem contact met ons op en we plannen graag een afspraak met je in om alle mogelijkheden te bespreken en de upgrade naar 4G zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Neem dus geen risico en zorg ervoor dat jouw wagenpark up-to-date is, zodat je kunt profiteren van de voordelen die 4G biedt. Wacht niet langer, maar maak vandaag nog een afspraak met Rietveld voor een soepele overgang naar 4G!

Meer info / Afspraak maken