Heftruck

Veilig, efficiënt én comfortabel werken met de heftruck

Een heftruck is een veelgebruikt voertuig in magazijnen en distributiecentra. Het is een krachtige machine die wordt gebruikt voor het verplaatsen en opstapelen van zware goederen. In dit artikel gaan we in op wat een heftruck precies is, hoe je deze efficiënt kunt plannen, de gevaren van werken met een heftruck, het belang van een certificaat, veiligheidsproducten en handige hulpmiddelen.

Wat is een Heftruck?

Een heftruck is een industrieel voertuig dat wordt gebruikt voor het tillen, verplaatsen en stapelen van zware goederen. Het bestaat uit verschillende componenten zoals vorken, mast en contragewicht. Heftrucks zijn er in verschillende soorten en maten, afhankelijk van de specifieke toepassing waarvoor ze worden gebruikt.

Hoe plan je een heftruck zo efficiënt mogelijk in?

Bij het plannen van het gebruik van een heftruck is het belangrijk om rekening te houden met de indeling van de ruimte, de aard van de goederen en de logistieke processen. Door het creëren van duidelijke routes, het optimaliseren van de opslagplaatsen en het efficiënt inzetten van de heftruck, kan de productiviteit worden verhoogd en kunnen kosten worden bespaard.

Gevaren van werken met een heftruck

Werken met een heftruck brengt verschillende gevaren met zich mee. Onvoldoende training, onoplettendheid en onjuist gebruik kunnen leiden tot ernstige ongevallen. De meest voorkomende risico's zijn aanrijdingen, omvallen van de lading, kantelen van de heftruck en beknelling tussen de truck en andere objecten. Het is daarom essentieel dat heftruckchauffeurs goed getraind zijn en veiligheidsvoorschriften strikt naleven.

Veiligheidsproducten voor werken met een heftruck

Er zijn verschillende veiligheidsproducten beschikbaar om het werken met een heftruck veiliger te maken. Denk hierbij aan achteruitkijkcamera's, detectiesystemen, alarmen, flitslampen. Deze producten verhogen de zichtbaarheid en helpen bij het voorkomen van ongevallen.

Hulpmiddelen voor veilig en comfortabel werken met de heftruck

Om veilig en comfortabel te werken met een heftruck, zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Denk hierbij aan geluidssignalen om te waarschuwen voor naderende heftrucks. Daarnaast zijn er software oplossingen die limieten kunnen instellen, zoals het bereik o.a in hoogtes en afstanden. 

Meer heftruck veiligheid met waarschuwingslampen en de blue spot

Het risico van slechte zichtbaarheid in het magazijn is relatief eenvoudig te verkleinen met waarschuwingslampen. Dit zijn lampen die op de heftruck (of ander voertuig) gemonteerd worden, naar de grond gericht staan en heftruck veiligheid vergroten.

Het lichtpatroon dat deze lampen op de grond schijnen is een vlek of streep. Vanwege de positionering van de waarschuwingslamp bevindt deze vlek of streep zich een aantal meter voor, achter of naast het voertuig. Doordat de lampen altijd aan staan beweegt de lichtbundel op de grond overal mee met de heftruck. Een bekend voorbeeld van zo’n lamp is de Blue Spot.

Voorbeeld 1 - onveilig

Heftruck rijdt tussen stellingen zonder blue spot

Vaak rijden heftrucks met lading op de vorken achteruit door gangpaden tussen stellingen. Door volle en hoge stellingen is de heftruck niet te zien. Pas op het laatste moment wordt het voertuig zichtbaar. Een moment van onoplettendheid is dan al voldoende voor een ongeval dat zware gevolgen kan hebben.

Voorbeeld 1 - veilig

Zichtbaar door blue spot op de grond.

Door een Blue Spot lamp op de heftruck te monteren schijnt er een heldere vlek op de grond. Deze lichtbundel kondigt als het ware de komst van de heftruck aan. Zo zien anderen in het magazijn op tijd dat er een voertuig tussen de stellingen vandaan komt waardoor de heftruck veiligheid wordt vergroot.

Voorbeeld 1 - onveilig

Personen lopen dicht langs heftruck. Risico op aanrijding bij draaien heftruck.

Ook wanneer heftrucks wel zichtbaar zijn, kunnen ze een gevaar vormen voor de heftruck veiligheid. Bijvoorbeeld wanneer iemand vlak naast de heftruck loopt. Wanneer de heftruck in het voorbeeld hierboven naar links draait, wordt de persoon geraakt doordat de achterkant uitzwenkt.

Voorbeeld 2 - veilig

Personen lopen dicht langs heftruck. Voldoende afstand tot heftruck.

Door de heftruck aan beide zijden te voorzien van een waarschuwingslamp die een lijn op de grond projecteert, houden personen die in het magazijn lopen automatisch afstand tot het voertuig. Hierdoor kunnen ze niet geraakt worden wanneer de heftruck draait en is er dus geen risico op een ongeval.

Conclusie

Al met al is het werken met een heftruck een uitdagende taak die zorgvuldige planning, training en naleving van veiligheidsvoorschriften vereist. Met de juiste maatregelen kunnen ongelukken worden voorkomen en kan efficiëntie in de logistieke processen worden bevorderd.

Rietveld helpt jou met EasyManagement en EasySafety producten voor heftrucks:
Interesse of meer informatie nodig?

Koop artikelen direct in onze webshop of laat je uitgebreider informeren door één van onze productspecialisten. 

Ja, ik wil graag meer informatie over de oplossingen van Rietveld voor de heftruck  

 

Rietveld | Start with Easy!