Ervoor zorgen dat je voertuig opvalt is erg belangrijk. Vooral als dit een voertuig is dat op de openbare weg rijdt en zich onderscheidt van het overige verkeer door zijn vorm, grootte of snelheid.

Collega-weggebruikers die zo'n voertuig ruim van tevoren zien, kunnen hun rijgedrag daarop aanpassen en zo onveilige situaties vermijden.

Knipperlichten zijn een uitstekende manier om medeweggebruikers te waarschuwen voor de aanwezigheid van een voertuig. Werkzaamheden op de weg, onderhoud langs de weg of speciaal transport zijn slechts enkele voorbeelden van situaties waarin mede weggebruikers gewaarschuwd moeten worden voor de aanwezigheid van een voertuig.

Het is alleen niet zo dat je zomaar elke flitser voor dit doel kunt gebruiken. Zaklampen op voertuigen op de openbare weg moeten ECE R65 gecertificeerd zijn.

What is ECE R65?

De Europese richtlijn ECE REG 65 definieert de vereisten voor optische en akoestische signalen voor voertuigen en aanhangwagens. Dit voorschrift geldt sinds 1 maart 2014 voor ambergele (oranje-gele) knipper-, flits- en knipperlichten voor voertuigen en aanhangwagens.

Voor een dergelijk amberknipperlicht is geen vergunning nodig. Een ECE R65 flitslicht mag gebruikt worden op gemotoriseerde voertuigen voor:

  • Het verlenen van hulp langs de weg of op de weg;
  • Werkzaamheden rond, op of aan wegen, waaronder sneeuwruimen en strooien van gladde wegen;
  • Noodhulpdiensten, reparatie, berging of slepen van voertuigen;
  • Het vervoeren van een ondeelbare lading waarvoor een vrijstelling is verleend;
  • Het begeleiden van transporten waarvoor een vrijstelling is verleend;
  • Begeleiden van militaire colonnes;
  • Landbouw, bosbouw, of off-road werkzaamheden rijden met beperkte snelheid, of aanhangwagens getrokken door deze voertuigen die breder zijn dan 2,60 m incl. lading.

 

EB7181A

Vierkante flitslamp voorzien van ECE R65 certificering.

Zichtbaarheid voor medeweggebruikers.

Een flitslamp moet dus ECE R65 gecertificeerd zijn om gebruikt te mogen worden op bovengenoemde voertuigen bij bovengenoemde werkzaamheden. Maar alleen daarmee voldoe je nog niet aan de ECE R65 richtlijn.

Het lichtsignaal moet namelijk te zien zijn van een afstand van 20 meter rondom het voertuig, op een hoogte van 1,50 m. Dit kan betekenen dat er voor één voertuig meerdere flitslampen nodig zijn, bijvoorbeeld omdat de carrosserie of de lading het zicht op de verlichting ontneemt.

In de situatie links ontneemt de cabine achterop het voertuig het zicht op de flitslamp die op de cabine vooraan gemonteerd is. Hierdoor is het licht achter het voertuig niet te zien. Het is in dit geval dus nodig om een extra flitslamp achterop het voertuig te monteren.

Aansprakelijk bij onvoldoende signalering.

Als er een ongeval plaatsvindt met een voertuig dat niet of onvoldoende voorzien was van signalering, terwijl dit wel wettelijk verplicht is, kan de eigenaar van het voertuig juridisch aansprakelijk gesteld worden.