Camera's op funderingsmachine: Een innovatie in veiligheid en efficiëntie

De samenwerking tussen Van ’t Hek en Rietveld heeft een revolutionaire oplossing opgeleverd voor funderingsmachines. Door het installeren van een 360 graden camerasysteem heeft de machinist nu volledig zicht vanuit zijn cabine, wat leidt tot verbeterde veiligheid, efficiëntie en arbeidsomstandigheden.

De drijfveren achter de innovatie

John Middelkoop, een ervaren kraanmachinist bij Van ’t Hek, streefde naar een manier om zijn zicht rondom de funderingsmachine vanuit de cabine te verbeteren. De belangrijkste motieven waren het vergroten van de veiligheid op de werkplek en het efficiënter uitvoeren van zijn werkzaamheden, zonder voortdurend de cabine te moeten verlaten. Met goedkeuring van het management, vertegenwoordigd door Bart Buijs, hoofd materieel, werd het project gestart met als doel een veiliger en productiever werkproces te realiseren.

Specifieke uitdagingen

Het is uitdagend om een machine van deze omvang te bedienen. De cabine heeft standaard al een grote dode hoek aan de rechterzijde en rechtsvoor. Dit belemmert het directe zicht van de machinist en kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Om dit probleem op te lossen, is er een extra camera op een roteerbare lamp geplaatst. Hierdoor kan de machinist altijd de camera naar de gewenste hoek draaien.
Daarnaast kan de bovenwagen volledig draaien t.o.v. de onderwagen, waardoor het zicht op de rupsen veranderd vanuit de cabine. Met het Omnivue 3D HD-systeem blijven de rupsbanden echter altijd zichtbaar via het bird view-perspectief. Dit maakt het gemakkelijk om te controleren of het voertuig tijdens het rijden bijvoorbeeld op de schotten blijft.

De rol van Rietveld in de ontwikkeling

Rietveld, bekend om zijn maatwerkoplossingen, werd benaderd voor dit project. Frank Kanters, specialist op het gebied van camerasystemen, werkte nauw samen met John om het camerasysteem optimaal te positioneren op de funderingsmachine. Hierdoor verkreeg de machinist een volledig zicht en birdview vanuit de cabine, wat een aanzienlijke verbetering in de werkzaamheden met zich meebracht.

Voordelen van het camerasysteem
  • Verhoogde veiligheid: Het camerasysteem draagt bij aan het voorkomen van ongevallen en schades door een volledig zicht rondom de machine te bieden.
  • Verbeterde efficiëntie: De machinist kan obstakels en personen rondom de machine detecteren zonder de cabine te verlaten, wat leidt tot tijdsbesparing en een hoger rendement.
  • Arbo technische verbeteringen: Minder fysieke belasting voor de machinist door verminderd in- en uitstappen, wat bijdraagt aan betere arbeidsomstandigheden en werkplezier.

 

De volgende stappen voor Gebr. Van ’t Hek

Bart Buijs benadrukt het belang van dit project voor de toekomst van Van ’t Hek. Na een succesvolle implementatie en de positieve resultaten, is het plan om een presentatie te geven over de businesscase en vervolgens een inventarisatie te maken van andere machines die van deze veiligheidsoplossing voorzien kunnen worden. Dit onderstreept het commitment van Van ’t Hek aan veiligheid en duurzaam werkgeverschap.

Over Gebr. Van ’t Hek

Gebr. van ’t Hek is een vooraanstaand funderingsbedrijf dat zich niet alleen richt op traditionele funderingstechnieken, maar ook op innovatieve, trillingsvrije en geluidsarme oplossingen. Veiligheid staat hoog in het vaandel, wat onder meer blijkt uit hun speciale veiligheidsprogramma ‘Wij zijn HEK’, gericht op het realiseren van een incident- en ongeval vrije werkomgeving.

Conclusie

De implementatie van het camerasysteem op de funderingsmachine van Van ’t Hek, in samenwerking met Rietveld, illustreert een significante stap voorwaarts in de bouwsector. Het project vormt een voorbeeld van hoe technologische innovaties kunnen bijdragen aan veiligere, efficiëntere en aangenamere werkomstandigheden.
 

Meer informatie / contact EasyView productspecialist

Heb je extra advies nodig over EasyView oplossingen?
Heel begrijpelijk! We staan klaar om je te helpen met jouw persoonlijke wensen. Samen kijken we naar de mogelijkheden. Dat is de kracht van Rietveld. Maatwerk, persoonlijke aandacht, korte communicatielijnen met altijd de Easy Mindset. 

Contact